Landschappen: Gran Sasso / Campo Imperatore

De Gran Sasso is de hoogste bergketen van de Abruzzi. De top is ruim 3200 meter hoog. Het gebied ligt, evenals de Piano Grande, in een zeer aardbevingsgevoelig gebied.

In het Zuidelijk deel ligt de Campo Imperatore. Letterlijk betekent dat: keizerlijk veld. De naam werd gegeven ter ere van de Hohenstaufen-keizer Frederik II, die daar in het begin van de 13e eeuw op valken jaagde en fokte. De hoogte van de hoogvlakte  varieert tussen 1500 en 1900 m. Het is 27 km lang en 4 tot 7 km breed. De Campo Imperatore is altijd gebruikt als weidegebied, in de vorm van transhumance. ( alleen ’s zomers in gebruik door schapen).

Mussolini is na zijn afzetting naar dit gebied overgebracht. Men meende dat de Duitsers en zijn aanhangers hem daar niet gemakkelijk zouden vinden. Twee weken heeft hij in het hotel onderdak gehad. Toen slaagden op 12 september 1943 een honderdtal  Duitse parachutisten die met zweefvlieguigen in het gebied doorgedrongen waren, in een verrassingsactie hem te bevrijden. Hij werd in een Duits uniform afgevoerd.

De meeste foto’s zijn in de Campo Imperatore gemaakt.

Aan de voet van de Gran Sasso ligt de stad l’Aquila. De binnenstad is verwoest tijdens de aardbeving van 2009. Nog steeds is men bezig de stad weer op te bouwen.

Door aan te klikken is de gehele serie te zien. Voor alle foto’s geldt een copyright.